EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Всеки пети виенчанин прекарва отпуската си вкъщи 

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всеки пети виенчанин прекарва отпуската си вкъщи 

mail10:50 | 12.08.2024прегледи 656 коментарикоментари 0


Виена е много популярна сред виенчани - дори по време на отпускарския сезон две трети от виенчани се наслаждават на това, което предлага собственият им дом, както показва новото проучване по темата за престоя във Виена, проведено от Стопанската камара на Виена и SME Research Austria. 

Къде ще почиват виенчани през лятото на 2024 г.?

Това лято виенчани (на възраст над 18 години) ще бъдат средно 15 дни в отпуска. Една трета от тях ще прекарат отпуската си извън града, докато 47% биха искали да прекарат няколко дни у дома освен на друго място. 20% от анкетираните отговарят с "не" на въпроса дали ще пътуват някъде. 47% от тези, които прекарват част от лятната си почивка извън Виена, а другата част - в собствения си град, ще останат 5 дни и във Виена.

55% от тези, които напускат Виена, пътуват до друга австрийска федерална провинция. 47% заявяват, че ще ходят на Средиземно море. Далечни пътувания извън Европа планират 13% от анкетираните. 7% заявяват, че ще пътуват до други държави като Германия или Унгария.

Свободно време във Виена - какво правят местните?

За целите на това проучване бяха проучени и заниманията на виенчани през летните месеци. За почти две трети (65%) срещата с приятели или семейството е най-важното занимание през това лято, докато 52% посочват, че ще се отдадат на кулинарните изкушения. В 46% от случаите останалите в града виенчани посещават паркове и градини, а 43% се разхождат сред природата. Посещенията на кафенета и открити плувни басейни са в лятната програма за 41%, следвани от посещенията на типичните виенски винарни хойриген (37%).

Как виенчани се разхлаждат в жегата?

По време на летните горещини в града 58% от анкетираните използват предимно сутрешните и вечерните часове, за да излязат от къщи, а 41% си купуват сладолед. Повече от един на всеки трима (35%) посещава открити плувни басейни. Всеки пети (22%) разполага с климатик и си остава вкъщи, докато 21% се разхлаждат в музеи, библиотеки, кина или други климатизирани места. Цели 12% използват зоните за охлаждане, предлагани от общината. 

Как да избягаме от ежедневието по време на опуска вкъщи?

Ако останете вкъщи по време на отпуската си, има риск бързо да попаднете в рутината на ежедневието. Поради тази причина в това проучване беше зададен въпросът как виенчани се опитват да предотвратят това. За 61% от тях избраният метод е да отделят повече време за собствените си хобита. 34% посещават места и забележителности, които никога не са виждали преди, и се опитват да не вършат обичайните домакински задължения.

Около една четвърт от анкетираните отделят много по-малко време на новините и социалните медии и предпочитат да се съсредоточат върху хубавите неща в живота. Масаж, посещение на сауна или на хубав ресторант са на дневен ред за около 18% от анкетираните./Община Виена I Международни офиси - София

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg